Ocaklı fırınlar rahat kullanışlı, ikisi bir arada oluşuyla mutfakta hayat kurtarırlar. Ancak düzenli temizlenmediğinde oluşan yağ, yemek ve kir kalıntıları can sıkıcı olmaktadır. Ocaklı fırın temizliği en çok ertelenen işlerden biridir. Bu erteleme zaman geçtikçe büyük kir kalıntılarına ve yağ birikintilerine yol açar. En sonunda siz fark ettiğinizde iş işten geçmiş ve fırınınızı temizlemek için saatler belki de günlere ihtiyacınız olacaktır. Bu durumla nasıl başa çıkılabilir? Düzenli temizlemek, kirler ve yağlar henüz yeniyken temizlemek bu durumdaki en önemli başa çıkma yöntemidir. Ancak tabii her zaman bunu yapamayız. Bu sebeple size bazı püf noktalar anlatmak istiyoruz. Maalesef ocaklı fırın temizlemek burada yazacağımız kadar kolay bir süreç olmayacak.

İçindekiler

Fırınımı ne sıklıkla temizlemeliyim?

Cevap, onu ne kadar kullandığınıza bağlıdır. Ne kadar sık kullanırsanız, o kadar fazla sıçrama ve kalıntı birikir. Sık sık kullanıyorsanız, fırınınızı üç ayda bir derinlemesine temizlemeyi hedefleyin. Daha az düzenli kullanırsanız, her altı ayda bir veya her yıl gayet iyi çalışır.

Fırında gizlenen önemli bir kalıntı fark ederseniz veya yanlışlıkla bir şey döktüyseniz, fırınınız soğuduktan sonra sildiğinizden emin olun, böylece pişirmeye devam etmez. Bu kalıntılar sıcak ile yüzeye daha da fazla yapışmaktadır ve sonrasında temizlik süreci daha da zorlaşmaktadır. Aslında, fırınınıza ayda bir kez hafif bir silme işlemi yapmak, kirin birikmesini önlemek için iyi bir kuraldır.

Fırınınız İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Fırın ve ocak temizliği yaparken davlumbaz, set arası gibi bölümleri atlamayın. Malzemelerine dikkat ederek temizlik malzemenizi belirleyin.

Fırını içi boşken çalıştırmayın. İlla denemek istiyorsanız, içine bir bardak su koyun ve bir dakika çalıştırın. Su, mikrodalganın enerjisini emecek ve fırına zarar vermeyecektir.

Fırını diğer ısıtma araçlarıyla yan yana koymayın. Aynı şekilde, ıslak ve nemli mekanlardan da uzak tutun. Hava giriş ve çıkış yerlerini asla kapatmayın.

Öncelikle Fırının Ocak Kısmı İle Başlayalım

Kimyasallardan hoşlanmıyorsanız ılık sabunlu su ile ocağın üzerini silin, arkasından da çözücü özelliği olan beyaz sirke (ya da canınız hangi sirkeyi kullanmak istiyorsa) ile inatçı kirleri temizleyin. Diğer yandan tıpkı fher temizlik yönteminde olduğu gibi ocak yüzeyi için özel olarak geliştirilmiş sprey bir yüzey temizleyici her zaman daha etkili olacaktır.

Gaz çıkışının olduğu bölümleri kimyasaldan zarar görmemesi için alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir sıvı girmesi söz konusu olmayacaktır. Eğer sıvı ile temas olursa daha sonra ocağı çalıştırmak biraz sıkıntılı bir hal alabilir.

Ocak Düğmeleri Nasıl Temizlenmelidir?

Ocak düğmelerini nemli bir bezle temizleyin. Asla suda bekletmeyin çünkü suda bekletmeniz performanslarını etkileyebilir.

1. Fırınınızın kapalı ve soğumuş olduğundan emin olun

Kiri ve fazla yiyeceği temizlemeye başlamadan önce, fırın raflarını temizleyerek başlayın.

2. Kendi temizleme solüsyonunuzu kabartma tozu ve su ile karıştırın

Harika bir fırın temizleme yöntemi olarak, kabartma tozu ve sudan yapılmış basit bir ev yapımı çözelti kullanmaktır. Kabartma tozu yani karbonat birçok temizlik malzemesinin etken maddeleri içinde de yer almaktadır. Bu yüzden harika bir temizleyicidir.

Tüm yöntem için sadece kabartma tozu, su, beyaz sirke, nemli bir bulaşık bezi, lastik eldiven ve sprey şişesine ihtiyacınız olacak. Amonyak, kabartma tozuna mükemmel bir alternatif olarak da kullanılabilir. Küçük bir kapta, macun benzeri bir maddeye sahip olana kadar 1/2 bardak kabartma tozunu birkaç çorba kaşığı suyla karıştırın.

3. Fırını temizleme macununun içine örtün

Ev yapımı macununuzu fırınınızın her yerine yayın. Fırınınız özellikle kirliyse bunun için lastik eldivenlerinizi kullanın. Macun kahverengimsi bir renge dönerse, bu normaldir. Yağlı pis fırınınızı arındırmak için bu hazırladığınız macun en önemli adımlardan birisidir.

Cam kapı da dahil olmak üzere fırının her bölümünü kapladığınızdan emin olun.

4. Gece boyunca ekileşmesine izin verin

Kabartma tozu çözeltisinin fırında 12 saat (veya gece boyunca) dinlenmesine izin verin. Bu arada, bu zamanı rafları iyice temizleyerek geçirmek iyi bir fikir olabilir. Bu zaman alan bir işlem. Bu sırada fırınınızı fişten çekin, yanlışlıkla çalışmasına engel olmanız iyi olacaktır.

5. Fırını silin

Fırınınız kabartma tozu çözeltisine batırılarak 12 saat (veya bir gecede) geçirdikten sonra, nemli bir bulaşık bezi alın ve iç kısmı olabildiğince silin. Bir spatula, ulaşılması zor yerlerde sert, denenmiş kabartma tozundan herhangi birini kazımak için kullanılabilir. Bu gerçekten zaman alan ve güç gerektiren bir işlemdir. Maalesef fırın temizlemek hiç de kolay değil. Hele ki uzun zamandır fırınınızı kirlerden arındırmadıysanız işiniz gerçekten zor olacak!

6. Sirke ile püskürtün

Bir sprey şişesine biraz beyaz sirke koyun ve pırıl pırıl ve tamamen temiz olmasını sağlamak için fırının her tarafına püskürtün. Sirke kabartma tozu çözeltisi ile reaksiyona girdiğinde, köpürmeye başlar, bu tamamen normal bir şeydir. Beyaz sirkeyi bütün marketlerde kolayca bulabilirsiniz. Ancak etkisini göstermesi gerçekten uzun sürebiliyor…

7. Fırını son bir kez silin

Nemli bir bez alın ve son bir silme işlemi yapın, kalan kabartma tozu kalıntılarının gittiğinden emin olmak için her kenarı ve köşeyi temizleyin. Her yeri tamamen temiz olduğundan emin olmak için ekstra sirke püskürtün. Fırında kesinlikle temizlik için kullandığımız herhangi materyal kalmamalıdır.

8. Fırın raflarını değiştirin

Fırınınızın içi tamamen temizlendikten ve kuruduktan sonra, fırın raflarını silin ve tekrar içine koyun. Fırınınız pırıl pırıl temiz ve tekrar kullanıma hazır olacaktır.

Fırınınızın profesyonel olarak temizlenmesinin maliyeti nedir?

Profesyonel bir fırın temizleme için gerekli olan şeyler oldukça yüksek fiyatlıdır. Anlattığımız yöntemlerle uğraşacak vaktiniz olmadığını biliyoruz. Bunun yerine eskimiz, yağ ve kirden arındıramadığınız o fırını bize getirin…

Fırınların ekstra özellikleri yemeklere ayrı bir tat katsa da, fırın kullanırken aşağıdaki maddelere dikkat etmeyi unutmayın:

  • Eğer eski fırınınızı bize satmaya karar verip yerine yeni bir fırın alacaksanız A sınıfı olanları tercih edin. Hızlı ısıtma özelliği olan fırınları tercih ederseniz bu tip fırınların normalden daha hızlı ısınacağını dikkate alın. Bu size zaman kazandıracaktır. 
  • Fırında yemek pişirmenin en önemli prensibi bir yiyeceğin kapalı sıcak bir ortamda ağır ağır pişmesidir. Eğer fırınlayacağınız yiyecek kendinden yağlı değilse hafifçe yağlanmış bir tepsiye koymalısınız. Yoksa yiyecek tepsiye de yapışacaktır.
  • Fırın kapağının her açılmasında yüzde 20 oranında ısı kaybı olur, sıcaklık 25-30 derece birden düşer. Bu nedenle kapağını sık sık açmanızı tavsiye etmiyoruz.
  • Birkaç yemeği aynı anda pişirebilen fırınları kullanmayı tercih ederseniz enerji ve zamandan tasarruf edersiniz. Zamanınızın çok değerli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden fırın temizliği ile de uğraşamayacağınızı anlıyoruz. Fırınınızı biz alabilir ve sizin yeni güzel bir fırın almanızı sağlayabiliriz.
  • Fırında bir yerine birden fazla yemek pişirmeyi planlıyorsanız, düşük sıcaklıkta pişeni diğerlerinden önce çıkarıp, fırının sıcaklığını değiştirmeden daha az enerji harcayabilirsiniz.
  • Fırının içinde havanın rahat hareket edebilmesi için fırın ile tepsi arasında en az 5 cm civarında boşluk bırakın. Bu boşluk yemeğin daha hızlı ve iyi pişmesini sağlayacaktır.

Bütün bunlar oldukça uğraştırıcı ve sıkıcı bir süreç. Yağ ve kir kalıntılarıyla kaplı bir fırını temzilemek gerçekten zor bir süreç Bunun için yeterli zamana ve enerjiye sahip değilseniz, yeni bir fırın almak sizin için en iyisi olacaktır. Hem yeni teknolojili ve tasarruf sağlayacak bir fırın edinmek her zaman daha mantıklıdır. Eski fırınınızı Burak Spot’a getirin! 0 552 703 41 41 no’lu numaradan bizi arayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Ocaklı Fırın Ölçüleri Nelerdir?