Ocaklı fırınınız son zamanlarda pırıl pırıl görünmüyorsa ancak yağ ve kiri nasıl çıkaracağınızdan da tam olarak emin olamıyorsanız, bu yazımızda denenmiş ve sonuç vermiş yöntemler bulacaksınız. Ocaklı fırınınızı nasıl temizleyeceğiniz, gazlı mı yoksa elektrikli mi olduğuna göre değişiklik gösterir, bu yazımızda sizlere her ikisi için de çözümler sunacağız. Ocaklı fırın temizliği genel olarak, düğmelerin çıkarılması ve ılık sabunlu suda ayrı ayrı yıkanmasıyla başlar. Düğmeleri yerine geri takmadan önce iyice kuruduklarından emin olun. Gerekirse, kuytu ve çatlaklarda kalan ıslaklığı gidermek için bir saç kurutma makinesi dahi kullanabilirsiniz. Ocaklı fırın satan yerler size temin ettikleri kılavuzlarda temizliğin nasıl yapılacağına dair ipuçları sunacaklardır, uzun kullanım ömrü için bunlara da dikkat etmeyi unutmayın. İkinci el ocaklı fırın aldıysanız kullanıma geçmeden önce iyice temizlediğinizden mutlaka emin olur. Her ne kadar size temiz olarak gelmiş olsa da detaylı bir temizliğe ihtiyaç duydukları aşikardır. Gelin şimdi ocaklı fırınlar nasıl temizlenir kısaca bir göz atalım.
İçindekiler
Elektrikli Ocak Temizliği
Geçmeli ocakların güç kaynağı yuvasına girdiği uçlarda kolaylıkla yağ ve nem birikir. Bu, yavaş yavaş oluşan ve sonunda ocakları bozan küçük ark oluşumuna (elektriksel kısa devre) yol açar. Bir ocak gözünü değiştirdiğinizde, ark sorununu önlemek için fiş prizini de değiştirmelisiniz, bu hiç de ucuz veya kolay bir iş değildir.
Bu sorunu önlemek için fişli ocakları çıkarın ve yüzeylerini, nemli bir bez veya sert naylon fırça ile dikkatlice temizleyin. Sadece su ve bir bez veya naylon fırça işe yaramazsa, sabunlu çelik yün kullanabilirsiniz.
Katı dökme demir ocaklar kullanım sonucunda aşınan bir kaplamaya sahiptir. Paslanmayı önlemek için üreticiler ve bayiler, soğuk ocak gözlerine uyguladığınız özel bir temizleyici/sızdırmazlık maddesi verir; ocaklar ısındığında yanıp kaybolurlar. Paslanmayı önlemek için hafif bir kat mineral veya yemeklik yağ da kullanabilirsiniz, ancak ocak ısındığında yağ biraz duman çıkarır.
Cam kapaklı bir elektrikli ocak için yarım su ve yarım sirke karışımı kullanabilirsiniz. Yüzey soğuyana kadar bekleyin. Ardından su/sirke solüsyonunu püskürtün ve camı çizmemek için yumuşak bir bezle silin. Yüksek bir parlaklık arıyorsanız, özellikle cam üstü seriler için yapılmış temizlik ürünlerini de kullanabilirsiniz.
Gazlı Ocak Temizliği
Çıkarılabilir gazlı ocak gözlerini periyodik olarak çıkarın ve sert bir naylon fırça ile temizleyin, gaz püskürtme deliklerini karbonat ve sıcak su ile temizleyin. Ocaklar arasında, bir açıklık ve çakmak bulunan bir bağlantı borusu vardır. Bu, gazın ateşlendiği ve her bir ocak gözüne çekildiği yerdir. Bu boru yağlar yüzünden tıkanabileceğinden temizlenmesi önemlidir.
Çıkarılamayan sızdırmaz gaz ocaklarını küçük bir fırça ve karbonat – su çözeltisi ile temizleyin. Yalıtımlı bir ocağınız varsa, her bir ocak gözünü çevreleyen damlama kabı, ocakta güvenli bir şekilde sabitlenmiştir ve çıkarılamaz. Temizlemek için çıkarılabilen tek parça alevin üzerinde kalan ve alevi eşit olarak dağıtan tencereleri koyduğunuz kısımdır. Bu bileşenleri temizlemek için çok amaçlı bir temizleyici kullanın.
Ocak gözü gövdelerini silerek iyice temizlediğinizden ve gaz püskürtme deliklerindeki tüm suyu giderdiğinizden emin olun – önce yumuşak bir bez kullanın ve ardından kalan nemi gidermek için bir saç kurutma makinesi kullanın.
Fırın Temizliği
Fırınınızın üst kısmındaki ocak parçasını temizledikten sonra fırınınızı nasıl temizlemeniz gerektiğine de kısaca değineceğiz:
-
Fırınınızın Kapalı ve Soğuk Olduğundan Emin Olun
Kirleri ve yiyecek artıklarını temizlemeye başlamadan önce işe fırın raflarını temizleyerek başlayın.
-
Karbonat ve Su ile Kendi Temizleme Solüsyonunuzu Hazırlayın
Harika bir fırın temizleme hilesi, karbonat ve sudan yapılmış basit bir ev yapımı karışım kullanmaktır. Bu yöntemi uygulamak için sadece karbonat, su, beyaz sirke, nemli bir bulaşık bezi, lastik eldiven ve bir sprey şişesine ihtiyacınız olacak.
Küçük bir kapta, yarım su bardağı karbonatı birkaç yemek kaşığı su ile macun kıvamında bir madde elde edene kadar karıştırın.
-
Fırını Karbonat-Su Karışımı ile Kaplayın
Ev yapımı macunu fırınınızın iç kısmına yayın. Fırınınız çok kirli ise bunun için lastik eldiven kullanın. Macun kahverengimsi bir renge dönerse, bu normaldir. Cam kapak da dahil olmak üzere fırının her yerini kapladığınızdan emin olun.
-
Gece Boyunca Bekletin
Karbonat çözeltisini 12 saat (veya gece boyunca) fırında bekletin. Bu arada, bu zamanı rafları iyice temizleyerek geçirmek iyi bir fikir olabilir.
-
Fırını Silin
Fırınınız karbonat solüsyonunda 12 saat (veya gece boyunca) beklettikten sonra, nemli bir bulaşık bezi alın ve içini mümkün olduğunca silin. Ulaşılması zor yerlerde kalan karbonat kalıntılarını çıkarmak için bir spatula kullanılabilir.
-
Sirke Püskürtün
Bir sprey şişesine biraz beyaz sirke koyun ve pırıl pırıl, derinlemesine bir temizlik sağlamak için fırının her yerine püskürtün. Sirke karbonat çözeltisi ile reaksiyona girdiğinde köpürmeye başlar, bu normaldir.
-
Fırını Son Bir Kez Silin
Nemli bir bez alın ve kalan karbonat kalıntılarının gittiğinden emin olmak için fırını köşe bucak temizleyerek son bir silme işlemi yapın. Yüzde 100 temiz olduğundan emin olmak için fazladan sirke püskürtebilirsiniz.
-
Fırın Raflarını Yerleştirin
Fırınınızın içi tamamen temizlenip kuruduktan sonra fırın raflarını silin ve tekrar yerlerine yerleştirin. Artık pırıl pırıl olmuş fırınınız tekrar kullanıma hazırdır.
Eski ocaklı fırınınızı satmak istediğinizde veya ikinci el ocaklı fırın almak istediğinizde, yıllardır karşılıklı güven ilkesiyle çalışan Burak Spot olarak süreci birlikte yürütmekten mutluluk duyarız. Size uzun yıllar hizmet edecek, gerekli tüm bakım ve temizlik işlemleri yapılmış olan ürünlerimizi gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. İkinci el eşya alıp satmak istediğinizde telefon numaralarımızdan bizimle iletişime geçmeniz yeterli
Siz de fikrinizi belirtin